BOP | Zorgboerderij van der Wijst

    
VORSTENBOSCH – Al twintig jaar runnen John en Marga van der Wijst met veel liefde en passie een zorgboerderij. Destijds was hun Zorgboerderij van der Wijst één van de eerste in de provincie Noord-Brabant. Voor die tijd hadden John en Marga een varkenshouderij, die omgebouwd is tot zorgboerderij met paardenpension. Ze begeleiden en verzorgen dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel uit de omgeving. Zo’n 24 hulpboeren, zoals familie van der Wijst ze noemt, komen er wekelijks over de vloer. Per dag verschilt het van tien tot zestien hulpboeren.

Aan activiteiten geen gebrek; er zijn allerlei dieren om te verzorgen, groenten en planten om te kweken en er is een houtwerkplaats met atelier. Alle producten die worden gemaakt en gekweekt mogen de hulpboeren ook zelf verkopen in het winkeltje. De activiteiten zijn allemaal tot stand gekomen door ideeën van de hulpboeren, “Zo zijn we op dit moment bezig met het ontwerpen van een schildersruimte”. Er zijn vijf begeleiders die helpen bij de begeleiding en integratie in de maatschappij. Sinds dit jaar is ook dochter Renza werkzaam in het team. “Alle begeleiders zijn geschoold en de zorgboerderij heeft een kwaliteitskeurmerk. We zorgen voor goede begeleiding en willen ze vooral zinvol bezig laten zijn”, vertelt Marga.    

Sommige hulpboeren komen al twintig jaar bij John en Marga: “Dan denk ik wel dat we het goed doen. We werken al die jaren met zoveel liefde voor onze hulpboeren. We mogen zeker trots zijn.” Over de toekomstplannen is al goed nagedacht. “We willen de groepen per begeleider kleiner maken. Zo is er nóg meer persoonlijke aandacht. Ook willen we met de tijd meegaan en duurzaam ondernemen; we recyclen hout voor ons atelier en hebben al jaren zonnepanelen. Ook begeleiden we stagiaires. Daarnaast komt er uitbreiding in de diersoorten, “en welke dieren dat worden, mogen de hulpboeren natuurlijk kiezen.”
© BBE 2019 | Realisatie Weerdenburg Web Works